Paolo haalt een plastic

waterflesje uit zijn jaszak tevoorschijn. Er zit een kleine luipaardslang in. “Die heb ik gevangen” zegt hij. “De koeien hadden hem bijna vertrapt. Ik laat hem los op een veilige plek”. Ik vind Paolo meteen een stuk aardiger. Ook vermoed ik dat hij niet uit deze streek komt. De bevolking hier slaat alles dood wat op een slang lijkt, giftig of niet giftig. Hetzelfde geldt voor gecko’s en andere hagedissen. “Ik ben geboren in Ceglie” zegt Paolo. “Maar ik heb jarenlang in Noord Italie gewerkt, in Brescia. Daar had ik een groot bedrijf met een paar honderd koeien”, Ik ben een expert op het gebied van de veehouderij. Alles wat een dierenarts weet, weet ik ook”. Anna legt uit waar ons land ligt. “Op een paar kilometer afstand. “Kun je daar komen?” vraagt ze. Hij denkt even na. “De eerste keer moet ik met een paar mannetjes komen. Als de route nieuw is rennen de beesten alle kanten op. Maar de tweede dag kennen ze de weg en zijn ze heel volgzaam. We moeten onderweg misschien hier en daar wat stenen weghalen om een doorgang te maken. Maar het kan wel”. Ik denk ook dat het wel kan. Ze moeten eerst een vrij groot stuk langs de provinciale weg door de glooiende graslanden die worden afgewisseld door  een soort kleine ronde eilandjes van struikgewas en zwerfkeien. Dat is een breed en makkelijk begaanbaar stuk land. Dan moeten ze rechtsaf het geasfalteerde weggetje op wat een paar honderd meter naar boven kronkelt. Hier staat aan weerszijden van de weg af en toe een al of niet verlaten  trullo waar de koeien naartoe kunnen lopen. Niet iedereen is blij als er plotseling een kudde koeien over zijn erf dendert. Daar moeten Paolo’s helpers dus in actie komen en de toegangsweg  blokkeren. Op een gegeven moment is er rechts een vierkant, stenen bouwwerkje waarvan het dak is ingestort. Een schooltje waar vroeger een paar kinderen uit de streek  les kregen.  Het wordt al lang niet meer gebruikt.  Het ligt op zo’n beetje het hoogste punt van de streek, Van daaruit kun je onze trullo al zien liggen, aan de overkant van het dal wat zo’n driehonderd meter breed is.  lees verder….

terug

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.